Ось і минув 2016 рік. Для «Останньої Барикади» він став знаковим: 28 травня ми відчинили двері для перших своїх гостей. Вже за сім місяців наші концептуалісти проведуть екскурсії у світ української гастрономії для кількасот тисяч гостей, близько 60% яких — іноземці. Це таємне місце під Лядськими воротами закипить насиченим мистецьким життям: понад два десятки подій щомісяця (концерти, художні виставки, презентації, поетичні вечори, майстер-класи та лекції), а столик на вечір резервуватимуть за кілька днів. Фірмові ратафії завоюють І місце на Святі наливок та настоянок у Львові, а Національна ресторанна премія “СІЛЬ” визнає ОБ відкриттям року 🙂

Їжа

100% українська сучасна гастрономія — основний концепт ОБ. Дмитро Борисов та шеф-кухар Сергій Палюх сформували меню, в якому присутні лише локальні продукти — і шалені ідеї. Де ви ще спробуєте котлету по-київськи з судака? Смажений путі̍н зі рваним м’ясом з’явився в меню лише восени і мало не наздогнав популярну з відкриття Chicken Kyiv. Той факт, що першість тримає борщ зі здобною булкою, видається цілком очікуваним. А слідом за ним лідує Mushlya Fayna: наші гості всього за сім місяців з’їли майже 3,5 тисяч херсонських устриць!

slide_ob_001Читайте також: ТОП-20 найпопулярніших страв «Останньої Барикади».


Напої

Прямо на Майдані Незалежності з’явився перший 100% український бар. Нам вдалося зібрати чи не найбільшу колекцію якісного українського алкоголю, з-поміж якого, якщо вірити кількості замовлень, у 2016 ви найбільше полюбили микулинецьке віскі й фірмові наливки.

slide_ob_002

Читайте також: Український алкоголь: історія, тенденції та мапа виробників


Мистецька програма

Власний часопис, відеоблог, радіо ОБ й понад 150 подій за сім місяців, серед яких:

  • 6 поетичних вечорів,
  • 7 виставок фото й живопису,
  • 8 презентацій нових проектів (книжок і журналу, альбому пісень, музичного кліпу й карти Києва),
  • 15 лекцій (з філософії, етнографії, музики й літератури),
  • 114 концертів (акустичних, електронних, музично-поетичних).

«Остання Барикада» стала майданчиком для зустрічей професіоналів. Тут за келихом вина тривають запальні дискусії, а в гостеві за сусіднім столиком можна впізнати культового письменника або телеведучого.

Дивіться також: Відеоблог «Останньої Барикади».


Магазин ексклюзивних українських речей

“ОБ store” став гідною альтернативою сувенірним крамницям з одноманітними магнітами, фабричними вишиванками й булавами. Ми доклали всіх зусиль, аби вже на вході до «Останньої Барикади» вас зустрічала велика колекція виробів іменитих майстрів з усіх куточків України. Авторська кераміка, дизайнерський одяг, вишукані прикраси, іграшки, живопис, домашній текстиль: від реконструкцій старовинних рушників до симпатичних вишитих подушок.

Окрім того, ми сформували добру підбірку світлин, поштівок та книжок — природньо, що саме їх найчастіше купують на пам’ять про поїздку до України наші іноземні гості. Але нам бракує гарних книжок про Україну англійською.

obbb_003Читайте також: 10 ідей для небанальних подарунків з Києва


Соціальна відповідальність

При будівництві ОБ нашою обов’язковою умовою було створення вільного доступу для людей з обмеженими можливостями. Задля цього ми розробили ергономічний простір, побудували міст, відкрили доступ до куполу й ліфтів з Майдану Незалежності до “Останньої Барикади”. Весь простір ОБ від входу до вбиралень і залів спроектований таким чином, щоб забезпечити максимальний комфорт людям з обмеженими можливостями. А родини з немовлятами мають спеціально обладнане місце для зміни підгузок (з усіма необхідними безкоштовними штуками ?).

Також ми забезпечили публічний доступ та демонстрацію оригінальних артефактів трьох українських революцій та видатних українців таких як:

  1. Помаранчевий шарф, зв’язаний людьми в різних куточках України у 2004 — символ єдності і неподільності України.
  2. Краватка Віктора Ющенка, яку він носив під час Помаранчевої революції.
  3. Символіка учасників Помаранчевої революції: сумка, значки, хустинка.
  4. Книжки про історію Помаранчевої революції.
  5. Жовто-блакитний реглан одного з лідерів Студентської революції на граніті Олеся Донія, в якому він вийшов на Майдан у 1990 році.
  6. Газетні статті про Студентську Революцію на Граніті 1990 року.
  7. Книжка про історію Студентської Революції на Граніті 1990 року.
  8. Листи підтримки на адресу студентів народної артистки України Ніли Крюкової, яка у жовтні 1990 року підтримала Студентську Революцію на Граніті і приєдналась до голодування.
  9. Стрічка голодувальника Студентської Революції на Граніті 1990 року — особиста річ народної артистки України Ніли Крюкової.
  10. Автограф всесвітньовідомого філософа Бернара Анрі Леві, який підтримав Революцію Гідності 2013-2014 років і не раз виступав зі сцени Майдану
  11. Дзвонарські рукавиці 24-річного Івана Сидора, аспіранта Київської богословської академії, який у ніч з 10 на 11 грудня 2013 року, коли спецпідрозділи Беркуту штурмували Майдан, до ранку бив у дзвони, закликаючи Київ прокинутись і вистояти. Востаннє такий набат бив 800 років тому, під час захоплення столиці ханом Батиєм.
  12. Листівки і значки Студентської Координаційної Ради, студентського руху, що сформувався 30 листопада 2013 після розгону мирного мітингу за Євроінтеграцію на Майдані Незалежності.
  13. Каска фотографа Олександра Заклецького, учасника Помаранчевої революції та Революції Гідності. Такі каски з написом “ПРЕСА” носили журналісти на Євромайдані.
  14. Головний убір вокалістки гурту “ONUKA” з кліпу “VIDLIK”, яку спеціально для зйомок зробила дизайнерка Леся Патока (ручна робота).
  15. Справжня гітара, до якої приєднані колеса від скейту, — родзинка кліпу “Рок-н-рол” культового українського гурту “БУМБОКС”.
  16. Особистий концертний мікрофон лідера гурту “Океан Ельзи” Святослава Вакарчука з 2001 по 2007 рік. З нього вперше пролунали на концертах пісні “Холодно”, “Друг”, “911”, “Вулиця”, “Вставай”, “Майже весна”, “Susy”, “Без бою”, “Вище неба”, “Дякую”… Тури на підтримку альбомів “Модель”, “Суперсиметрія”, “GLORIA”, тур з оркестром “Тихий океан”, благодійні концерти в Лондоні, Донецьку та Косово, міжнародні фестивалі, концерт на підтримку української збірної з футболу на ЧС 2006 та багато інших, без перебільшення, визначних концертів, десятки улюблених пісень всієї країни, енергію шаленої любові до групи та неймовірні емоції — все береже в собі цей мікрофон.
  17. Костюм Джамали для кліпу на пісню “1944”. З цією піснею, присвяченою депортації кримських татар, Джа перемогла на “Євробаченні” у 2016 році. Образ створений українським брендом “LAKE” (Марія Гавлирюк та Наталя Каменська) спеціально для кліпу.

У вересні на базі “Останньої Барикади” Дмитро Борисов провів дводенний семінар з власного бізнесу для демобілізованих учасників АТО. У першій половині дня учасники мали змогу поспілкуватися й отримати теоретичні знання, а в другій — пройшли стажування безпосередньо на кухні/барі/у сервісі. У 2017 році такі заняття діятимуть на постійній основі.

У грудні спільно з ГО “Eleos-Ukraine” та Михайлівським собором ми влаштували вечір зі святим Миколаєм для діток, чиї тата загинули в АТО. На діток чекала святкова вечеря, майстер-клас з розпису пряників, дотепні історії з письменницею Ларисою Ніцой, музична програма та подарунки від Миколая.

На святкову вечерю після прогулянки Києвом до нас завітали маленькі гості з Рокитнянського дитячого будинку №1.


Команда ОБ

Для гостей «Остання Барикада» відчинилась 28 травня, а робота над нею кипіла задовго до початку 2016. Все це було б неможливим без надійної професійної команди — сотень людей, кожен з яких робив і продовжує робити свою справу з усією любов’ю та відповідальністю.

Друзі, дякуємо кожному з вас! Завдяки вам “Остання Барикада” стала місцем зустрічі людей, які готові обороняти свої цінності, брати на себе відповідальність і міняти країну. Тут, на Майдані Незалежності, неподалік від Лядських воріт, продовжує творитися історія — і творимо її ми з вами!

401