Вперше словосполучення “Таінствєнний Амбал” я почув від Леся Подерв’янського у році так у 1999, чи 2000-му. Він сказав, що в нього є задум для цілого роману, що буде називатися “Таінствєнний Амбал”.
Алекс Заклецький
Алекс Заклецький

— А шо ж за таємниця в цього амбала? — спитав я.

— Амбал іноді з’являється в Гідропарку. Він наділений божественною трансцендентною силою. Ніхто його не бачив. Але дехто шукає, бо він може обдарувати суперздібностями, — таємничо всміхнувся Лесь.
Після цього Лесь багато писав. Він писав есеї для журналів, картини, кіносценарії, смс-опери, поставив з Кротом та Анастасією Подерв’янською три вистави, знімався у короткометражних роликах та навіть одному повнометражному фільмі. Брав участь у двох революціях, їздив на фронт та літав у Африку, коротше чого він тільки не робив!
— А як там твій роман “Таінствєнний Амбал”? — час від часу запитував я його за чаркою чи при випадковій зустрічі.
— А… — відмахувався Лесь, — працюю…
І раптом сталося!
— Ти знаєш, — сказав Лесь під час чергової поїздки на фронт, — Слава (Святослав Помєранцев) узяв мене на слабо, як фраєра! А я повівся, і тепер караюсь, мучусь, але таки пишу той роман. Я вирішив таки його зробити. Я багато чого робив у своєму житті, а романи ще не писав.
Якось вже цього року, у січні, завітав був я до “Останньої Барикади”, де й зустрів Леся в теплій компанії Миколи Вересня та Леся Донія.
— А ну катай сюда і давай негайно кірнем! — сказав Лесь голосом суворого сенсея, що не терпить відмов, — віскарь будеш? Я завершив книгу, а моя мала перемогла на чемпіонаті.
— Ну, за Настю! — підняв я келих. — Так зізнавайся, нарешті, про шо книга!
— Книга про пошук істини. — всміхнувся Подя. — Скоро почитаєш.
Книга потрапила мені до рук ще до офіційного виходу, під час закритої вечірки в “Атласі” з горілкою та бичками в томаті. Я таки став щасливим власником цього літературного опусу і тут же накинувся на нього із жадібним гарчанням, як голодний кіт на сметану.
Як і годиться подібній книжці, вона починається із загадки.
Загадку задає автор, але не сам, а через свого друга Миколу Вересня, який написав передмову до книги. А далі розпочинаються події.
Події розпочинаються 50 років тому із загадкових зникнень. Згодом виплітається канва різноманітних реальних та вигаданих історій з Подіного життя.
Отже, 2013 рік, потяг метро. Давні друзі на чолі з автором зустрічають Провідника — чоловіка невизначеного віку, схожого на п’яницю-рибацюгу та монумент воїну-визволителю одночасно. І от саме цей Провідник пропонує друзям почати по справжньому ЖИТИ — отримати благословення від Таємничого Амбала й набути надлюдських здібностей. Але для цього друзям необхідно пройти випробування, знайти відповіді в своєму минулому та ще й помандрувати.
Книга написана саме художником, спрацьованим та самобутнім. В ній немає місця гротеску ранішніх п’єс, але автор майстерно вплітає кумедні історії з життя, що ними ділився коли за чаркою з друзями, а коли й з читачами в есеях.
Це такий собі внутрішній діалог, певне підбиття підсумків, пояснення трансцендентної сили мистецтва, абсолютної краси, що виникає із довершеності, яку може створити або Природа, або справжній Майстер, що йде тропою Таємничого Амбала — тропою постійного самовдосконалення. І все це у вигляді не нудних філософських трактатів, а історій про веселі п’янки та пригоди давніх друзів.
Як я вже казав, книга написана перш за все художником, тому на тлі київського російського суржику вигулькують різнобарвними птахами інші мови, а вчення Таємничого Амбала вагомо та беззаперечно звучить до нас Українською.
Закінчується книга так само різко і загадково, як почалася, залишаючи читачеві купу питань та сакраментальну фразу.
По своїй структурі “Таинственный Амбал” більше нагадує сценарій пригодницького фільму: сюжет переноситься в різні географічні точки та різні часові координати, описує київський побут кінця 60-х, дає етнографічні замальовки життя африканських племен і навіть демонструє жартівливий науково-популярний трактат з “Амбаловєдєнія”.
Книга рекомендована для читання теоретикам та практикам Подерев’янськознавства, людям зі здоровим почуттям гумору, кмітливим шанувальникам цікавих дослідів із власною екзистенцією та іншому широкому колу шукачів світла Істини.
Замовити “Таинственного Амбала” можна (і треба) тут: mytets.com.ua
Текст і фото Алекса Заклецького

5195